PRESIDENTIN VIRKA-ASUNTO MÄNTYNIEMI

Arkkitehti Raili Pietilän kuvaus Mäntyniemestä


Virtuaalivierailu Mäntyniemeen

Mäntyniemi on ensimmäinen Suomen tasavallan presidentille rakennettu virka-asunto.

Vuonna 1983 valtio hankki 2,8 hehtaarin maa-alueen presidentin virka-asuntoa varten Helsingin Meilahdesta. Tontti sai nimekseen Mäntyniemi. Rakennuksen suunnittelemiseksi järjestettiin yleinen arkkitehtikilpailu. 203 ehdotuksen joukosta selväksi voittajaksi tuli Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kiillemoreeni. Kiillemoreenia alettiin rakentaa syyskuussa 1989.

Tontilla on kolme rakennusta. Asuinrakennuksessa ovat varsinaiset asuintilat (680 m²), edustustilat (916 m²) ja toimistotilat (424 m²). Alueella on myös pieni porttirakennus ja talousrakennus. Rakennuksen runkotyöt valmistuivat 1991. Rakennuksessa on 212 ulkonurkkaa, 300 erikokoista ikkunaa, 190 ovea, joista 180 erilaista. Rakennuksen julkisivumateriaaleja ovat suomalainen graniitti, lasi ja kuparipelti. Sisäseinien materiaalina on myös graniitti, mutta myös betoni ja koivuviiluverhoukset.

Sisustuksesta pyrittiin luomaan yhtenäinen kokonaisuus: kalusteet, tekstiilit, aterimet ja muu esineistö suunniteltiin nimenomaan Kiillemoreenia varten. Rakennukseen sijoitetut taideteokset hankittiin kilpailujen kautta.

Edustustilan sisääntuloaulassa on Reijo Paavilaisen reliefi Lemminkäisen retket, ruokasalissa Kimi Pakarisen Sama veri kaikissa meissä ja tasavallan presidentin työhuoneessa Irma Kukkasjärven seinätekstiili Gobeliini.

Asunto-osan aulassa on Rut Brykin keramiikkareliefi Jäävirta ja saunaan johtavalla käytävällä, saunapolulla on Maisa Kaarnan ryijy Honkain keskellä.

Rakennus ympäristöineen muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Ympäristösuunnitelmalla pyrittiin suojaamaan alueen luonnollista kasvillisuutta. Suunnitelman laati Maj-Lis Rosenbröjer. Tontin puusto muodostuu koivuista, männyistä, pihlajista, tammista. Mäntyniemen nimikkopuu, käkkärämänty sijaitsee vastaanottosalongin ulkopuolella avautuvan meriterassin portaiden juurella.

Mäntyniemi on Pietilöiden arkkitehtiuran viimeinen työ, rakennustaiteen historiaan jäävä vaikuttava taideteos.


Rakennuksen tietoja:
tilavuus 16290 m³
bruttoala 4210 m²
hyötyala 2312 m²
rakennuttaja Rakennushallitus
arkkitehti Raili ja Reima Pietilä

Mäntyniemeen pääsee tutustumaan kesäaikana Helsingin Matkailuyhdistys ry:n järjestämillä tutustumiskäynneillä.


Arkkitehti Raili Pietilän kuvaus Mäntyniemestä
Takaisin presidentin virka-asunnot -sivulle


takaisin
takaisin alkuun alkuun