Göteborgs-Posten 2.11.1997

Styrkan bredvid presidenten

Finska kvinnor har alltid tagit för sig

De finska kvinnorna anses vara starka och

jämlika. De var först i värden med att ta sin plats i riksdagen. De

skötte landet under krigen. Nu gör de karriär och varvar det

med att ta hand om sina barn,

AV BETTY KJELLIN

- En av förklaringarna till den jämlika finska kvinnan är att vi hade ett agrarsamhälle ända fram till 60-talet. Män och kvinnor fick sin försörjning genom att arbeta på gården sida vid sida. Det skapade kompanjonskap.

Intervjun

Det säger Eeva Ahtisaari, fil kand i historia. Hon har varit speciellt intresserad av kvinnohistoria sedan hon skrev sin avhandling på universitetet om en av de första 19 kvinnorna som 1917 valdes till finska riksdagen.

Men även krigen har påverkat jämlikheten. Når männen slogs, skötte kvinnorna landet. Efter kriget byggde de upp det som låg i ruiner - sida vid sid med de män som återvände.

- Kvinnorna i Finland tog sig jämlikheten och de kvinnliga riksdagskvinnorna har tidigt varit med om att stifta lagar om folkhälsan, utbildning och pensioner.

- Vår historia ha präglat oss precis som svensk historia har präglat svenskarna. Vi har inspirerat varandra här i Norden, Just nu har Norge flest kvinnliga ministrar. Sverige inledde industrialiseringen före oss andra och stiftade först jämlikhetslagarna.

- Sverige är även före oss när det gäller kvinnliga präster. Men i stort har de nordiska länderna följts åt i utvecklingen mot jämlikhet.

"Ingen får hindra kvinnor i deras karriär"

1 dag har kvinnorna på papperet lika möjligheter i Norden. I Finland gör kvinnorna karriär varvat med att periodvis stanna hemma när barnen är små.

- Vi har ert års betald mammaledighet. Sedan har någon av föräldrarna rätt att stanna hemma med hjälp av så kallat familjestöd tills barnet är tre år. Många utnyttjar det och på så sätt går det att göra karriär även som småbarnsmamma. berättar Eeva Ahtisaari.

- I Norden har vi lyckligtvis unga pappor som delar på ansvaret för barntillsyn och hemmet.

Fast inte ens i Finland har man knäckt frågan om minskande pensionspoäng för lågavlönade kvinnor som stannar hemma.

Själv var Eeva Ahtisaari en framgångsrik yrkeskvinna ända tills hon 1974 följde sin man Martti Ahtisaari ut på internationella uppdrag.

Först var jag förskräckt vid tanken på att lämna ett självständigt yrkesliv, men under våra utlandsår har jag sett och lärt mig mycket - en erfarenhet jag inte skulle vilja vara utan.

Speciellt minns hon åren 1989-90 när Namibia skulle bli en självständig nation. Martti Ahtisaari fick utdraget att vara FN:s samordnare i den processen.

Sydafrika ville egentligen inte ge landet frihet och FN engagerade funktionärer från 109 nationer till Namibia för att ordna fria val. Bland annat kom ett antal civila poliser från Sverige.

Det är förklaringen till att många poliser här känner Eeva Ahtisaari, numera Finlands första dam i egenskap av presidentens hustru.

- När jag nu kom till Landvetter var en av de tjänstgörande poliserna bekant och sände genast hälsningar till presidenten.

Eeva Ahtisaari var på bokmässan och berättade om de första finska kvinnliga riksdagskvinnorna och om en samlingsbok i vilken flera författare som skriver om dem. En kammare - två kön, heter boken som snart kommer ut i svensk översättning.

En presidentfru har fullt upp med att representera och stå sin man bi. Det försöker Eeva Ahtisaari parera genom att ha egna intressen och genom att fortsätta med sin forskning om kvinnors historia.

- Hade jag inte följt min man och stöttat honom tidigare hade jag inte heller fart den plattform som jag nu har.

En plattform som öppnar dörrar och underlättar forskandet.

Eeva Ahtisaari poängterar att hon inte är feminist.

- Båda könen behövs, men ingen får hindra kvinnor i deras karriär.

Namn: Eeva Ahtisaari.

Familj: President Martti Ahtisaari och en son, 28.

Utbildning: Kandidat i humanistiska vetenskaper, fil kand i historia.

lntressen: museer. Folkioristik, kvinnoforskning och kammarmusik.