TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN VASTAUSPUHE JUHLAPÄIVÄLLISELLÄ WINDHOEKISSA 2.5.1995

Haluan esittää Teille kiitoksemme kutsusta saapua valtiovierailulle. Puolisoni ja minä tulemme Namibiaan kuin kotiimme. Paluumme on täynnä muistoja.

Namibia on ollut itsenäinen kansakunta viisi vuotta. Itsenäisen Namibian suhdekehitys Suomeen on kuitenkin vain lyhyt rupeama maittemme välisen yhteistyön historiaa: tänä vuonna suomalaisen lähetystyön alkamisesta Namibiassa tulee nimittäin kuluneeksi 125 vuotta ja ehkä tunnetuimman Namibiassa vaikuttaneen suomalaisen lähetyssaarnaajan, Martti Rautasen syntymästä 150 vuotta.

Jo näiden tapahtumien johdosta Namibia tulee olemaan Suomessa runsaasti esillä. Luonnollisesti silloin myös Namibian nykypäivä ja tulevaisuus tulevat laajasti käsiteltäviksi.

Runsas viisi vuotta sitten minulla oli kunnia YK:n pääsihteerin erityisedustajana valvoa Namibian ensimmäiset vaalit osana YK:n tukemaa itsenäistymisprosessia. Presidentti Sam Nujoma on antanut puolisolleni ja minulle kiitokseksi suoritetusta tehtävästä Namibian kunniakansalaisuuden, ja voin vakuuttaa, että arvostamme suuresti tätä presidentin elettä.

Nyt Namibia on läpikäynyt toiset valtakunnalliset vaalit. Ne sujuivat demokratian pelisääntöjen mukaan. Johtamanne puolue, herra presidentti, on saavuttanut näissä vaaleissa vakuuttavan 2/3 osan enemmistön.

Vaalivoitto antaa puolueelle ja sen perustalle nimitetylle hallitukselle entistäkin suuremman vastuun kehittää maata koko kansan parhaaksi. Vaalivoitto antaa samalla hallitukselle entistä suuremman vapauden kehittää maata omien suuntaviivojen mukaisesti. Heti itsenäisyytensä alussa Namibia asetti kehitystavoitteet prioriteettijärjestykseen.

Demokratian juurtuminen yhteiskunnan läpikäyväksi arvoksi ja menetelmäksi on pitkällinen ja syvällinen, eikä lainkaan helppo prosessi. Namibiassa demokratia on päässyt hyvään alkuun. Sen edelleen vahvistaminen vaatii määrätietoisuutta sekä ennen kaikkea vastuun ottamista tulevaisuudesta.

Seurattuani Namibian kehitystä varsin tiiviisti en voi olla kunnioittamatta sitä määrätietoisuutta millä Namibian kansa on lähtenyt sovinnon tielle keskinäisissä suhteissaan ja kääntänyt katseensa tulevaisuuteen.

Kansainvälinen yhteisö aivan oikein pitää Namibiaa parhaana esimerkkinä hyvässä järjestyksessä toteutetusta siirtymisestä itsenäisyyteen. Namibian sovinnon politiikka on tehnyt vaikutuksen kansainväliseen yhteisöön. Te, Herra Presidentti, olette henkilökohtaisestiajanut tätä sovinnon politiikkaa. Sodan ja sorron jäljiltä katkeruus on onnistuttu siirtämään syrjään ja elämä eri kansanosien kesken on rauhallista.

Olen aivan varma, että Namibian naapuri Etelä-Afrikka hyvin tarkkaan seurasi Namibian etenemistä sovintopolitiikassaan ennenkuin se itse valitsi saman sovinnon tien kansansa ristiriitoja ratkomaan.

Eteläisessä Afrikassa monet vaikeat tilanteet ovat lauenneet ja sodasta on voitu siirtyä rauhan työhön. Sensijaan muualla Afrikassa traagiset sisäiset ongelmat aiheuttavat hirvittävää tuhoa kansoille. Levottomuudet piinaavat ja leimaavat koko mannerta ja estävät järkiperäisen kehityksen.

Kansallista sovinnon politiikkaa pitäisi soveltaa vieläkin laajemmin, ei vain Afrikassa vaan muuallakin maailmassa.

Suomi on tämän vuoden alusta Euroopan unionin jäsen. Liittyminen on maallemme syvästi vaikuttava, historiallinen tapahtuma. Me olemme unionin jäseninä löytäneet aivan uuden kosketuspinnan moniin maantieteellisesti kaukaisiin maihin. Näin on oleva myös Namibian suhteen. Jäsenyys merkitsee meille entistä rikkaampaa yhteistyösuhdetta Namibiaan ja voimme myös samalla hyödyntää EU:n ja Namibian välistä yhteistyötä kahdenvälisten kokemustemme kautta.

EU:n piirissä on eri maitten kesken tunnusteltu, millaista yhteistyötä tulevaisuudessa OAU:n kanssa olisi aikaansaatavissa. Suomen taholta korostetaan tukea, jonka maamme kokeneena rauhanturvaajana voisi esimerkiksi koulutuksellisesti Afrikan rauhanturvaajille antaa. Tähän yhteistyöhön meillä on halukkuutta ja valmiutta. Uskon, että OAU:n ja EU:n kesken päästään pian keskusteluihin tulevan yhteistyön suuntaviivoista.

Namibiassa sovintopolitiikka on ollut edellytys rauhan ja turvallisuuden säilymiselle maassa. Ilman rauhaa ei ole kehitystä. Olen vakuuttunut, että Namibian kansa saa luottavaisesti katsoa tulevaisuuteen.

Toivotan onnea 5-vuotiaalle Namibialle.

Sallikaa minun kohottaa malja Teidän ja puolisonne terveydeksi sekä Namibian ja sen kansan menestykseksi.