Suomennos

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren puhe Belgian pääministerin tarjoamilla päivällisillä Palais dEgmontissa 21.11.1995

Pyydän esittää Teille parhaimmat kiitokseni täällä Belgiassa saamani lämpimän vastaanoton johdosta. Olen erityisen iloinen siitä, että minulla on näin tilaisuus tehdä virallinen vierailu Belgiaan jo samana vuonna, kun Suomi on liittynyt Euroopan unionin jäseneksi. Haluaisin käyttää tätä tilaisuutta kiittääkseni Teitä henkilökohtaisesti kaikesta tuesta, jota Belgia osoitti Suomelle jäsenyysneuvottelujen aikana.

Belgian ja Suomen suhteet ovat perinteisesti hyvät. Molemmat maat sijaitsevat Euroopan kartalla geopoliittisessa risteyskohdassa. Olemme pieniä kansakuntia, ja saavutimme itsenäisyyden vasta ankaran kamppailun tuloksena. Suomalaiset ja belgialaiset ovat harjoittaneet keskinäistä kauppaa ja kulttuurivaihtoa jo vuosisatojen ajan. Nyt olemme kumppaneita Euroopan unionissa ja yhteistyömme on siten entistäkin läheisempää.

Sen lisäksi, että Belgia on Suomelle merkittävä kauppakumppani, maastanne on tullut suomalaisille myös yhä kiinnostavampi sijoituskohde. Kulttuurisuhteemme ovat läheiset: olemme tehneet kulttuurinvaihtosopimuksen sekä Flanderin että Wallonian kanssa. Suomen liityttyä Euroopan unioniin belgialaiset ovat osoittaneet kasvavaa kiinnostusta maatamme kohtaan, minkä tuloksena täällä on tänä vuonna esitelty suomalaista kulttuuria tiiviimmin kuin koskaan ennen. Suomenkielen opetus Antverpenin yliopistossa alkoi muutama viikko sitten. Tunnemme, että osoittamalla näin vireää kiinnostusta maatamme kohtaan Belgian kansa on avosylin hyväksynyt meidät eurooppalaisen perheen jäseniksi.

Belgia on Euroopan unionin, Länsi-Euroopan unionin ja Atlantin liiton perustajajäsen. Belgia on johdonmukaisesti ja menestyksellisesti puoltanut Euroopan syvenevää yhdentymistä. Euroopan unionin uutena jäsenenä Suomi pyrkii päättäväisesti toimimaan Belgian tavoin yhteisen Eurooppamme turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Belgian esimerkki on osoittanut meille, että pienikin maa voi vaikuttaa unionin päätöksentekoon. Mahdollisuuksia osallistua maanosamme kehittämiseen ei ratkaise yksin maan koko, vaan myös sen muut ominaisuudet. Pidämme tärkeänä, että kaikkien jäsenmaiden, niin pienten kuin suurtenkin, tasavertaisia oikeuksia kunnioitetaan myös tulevaisuudessa.

Eurooppa on monien uusien haasteiden edessä. Maailman globaalistuminen on edennyt nopeasti, talouskilpailu on kiihtynyt, uudet turvallisuuskysymykset ovat nousseet esiin. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa on ehdottoman tärkeää, että Euroopan unioni kykenee edistämään koko maanosamme hyvinvointia, vakautta ja turvallisuutta. Meidän on vastattava näihin haasteisiin ensi vuonna pidettävässä hallitusten välisessä konferenssissa sekä sen jälkeen alkavassa laajenemiskehityksessä. Jo käynnistetyt hankkeet, kuten raha- ja talousliitto, on saatettava päätökseen. Sisäisesti ja ulkoisesti voimakkaamman unionin rakentaminen on mahdollista vain jäsenvaltioiden yhteisestä poliittisesta tahdosta. Samalla instituutiomme on tuotava lähemmäksi kansalaisia ja johdettava meidät avoimempaan ja demokraattisempaan unioniin.

Pyydän saada kohottaa maljan heidän majesteettiensa Belgian kuninkaan ja kuningattaren kunniaksi, Teidän terveyksenne, pääministeri ja rouva Dehaene, sekä Belgian kansalle.