Översättning

Fru Eeva Ahtisaaris anförande vid avtäckandet av statyn Arbetarhustrun söndagen 12.5.1996

Statyn "Arbetarhustrun" är det första minnesmärket med kvinnomotiv som skildrar dagligt arbete i Helsingfors. Denna staty har rests för att hedra minnet av de otaliga arbetarmödrar som skött hem, fostrat barn och deltagit i försörjningen av familjen genom att förvärvsarbeta utanför hemmet. Som fostrare och förebilder symboliserar mödrarna de band som förenar generationer. Modersfiguren representerar stabilitet, barnet kontinuitet - strävan mot målet, en bättre, tryggare framtid, förenar dem.

Speciellt glädjande har det varit att följa med hur invånarna i Berghäll, Vallgård och Sörnäs nästan fått till stånd en folkrörelse för statyn. Det här initiativet av skådespelaren Keijo Kompa och "Kristas gäng" fick efter en anspråkslös början kraftig vind i seglen. I dag kan man säga att statyprojektet fyllt sin uppgift: projektet har sammanfört många entusiastiska helsingforsare, skapat en stark talkoanda och på så sätt bidragit till en ny hembygdsanda i staden.

Det gemensamma målet har till stor del uppnåtts med frivilliga krafter. Statykommittén har under ledning av Pauli Harzell överträffat alla förväntningar. Mången entusiastisk, enskild hjälpare har på ett ovärderligt sätt stött kommittén i de olika skedena av dess arbete. Föreningar, företag, fackförbund och myndigheterna har understött projektet. De gemensamma ansträngningarna för statyprojektet i dessa svåra penninginsamlingstider har stärkt Berghälls, Vallgårds och Sörnäs sedan gammalt särpräglade och starka stadsdelsidentitet. Kommittén har sprudlat av idéer och arrangerat tiotals olika evenemang: litteraturmatinéer, slangskabor, konserter, trädgårdsfester, gymnastikuppvisningar. Man har sålt statyer i miniatyr, vykort och kåserier till förmån för "Arbetarhustrun". Då jag deltog i julsångskonserten i Berghälls kyrka 3.12.1995 tillsammans med min make kunde jag känna den entusiasm som genomsyrat hela projektet.

Det är ingen slump att statyn "Arbetarhustrun" avtäcks i dag, på Mors dag. I Finland har kvinnan alltid varit med och stött familjen i dess arbete och sysslor. Denna tradition gav upphov till en stark och självständig arbetarkvinna, modern, som orubbligt burit sitt ansvar för familjen. Den finländska kvinnan har alltid varit en typisk överlevare både på landsbygd och i stad. Tillsammans med sin make har hon byggt en bättre framtid för sitt land och sin familj. Tack vare detta är dagens finländska samhälle ett av de mest jämlika samhällena i världen. Statyn "Arbetarhustrun" är ett nationellt erkännande för det oerhört värdefulla arbete som de arbetande mödrarna gjort för nationen.

Jag vill tacka statykommittén, konstnär Panu Patomäki och Konstgjuteri Pauli Venäläinen för ett välgjort arbete.

Låt oss avtäcka statyn "Arbetarhustrun".