Rouva Eeva Ahtisaaren puhe Työläisäiti-patsaan paljastustilaisuudessa 12.5.1996

Arvoisat patsastoimikunnan jäsenet

Hyvät Kallion, Vallilan ja Sörnäisten asukkaat ja muut helsinkiläiset

Kunnioitettavat kutsuvieraat

"Työläisäiti"-patsas on Helsingin ensimmäinen naisaiheinen muistomerkki, joka kuvaa arkista työtä. Tämä patsas on kiitollisuuden osoitus niille lukemattomille työläisäideille, jotka ovat hoitaneet kodin, kasvattaneet lapset ja osallistuneet perheen elatukseen ansiotyössä kodin ulkopuolella. Kasvattajina ja esikuvina äidit ovat sukupolvien välisen ketjun symboleja. Äitihahmo edustaa pysyvyyttä, lapsi jatkuvuutta - työ paremman, turvallisemman huomisen hyväksi yhdistää heitä saman päämäärän nimissä.

Erityisen ilahduttavaa on ollut seurata, kuinka Kallion, Vallilan ja Sörnäisten asukkaat ovat saaneet aikaan lähes kansanliikkeen patsaan pystyttämiseksi. Tämä näyttelijä Keijo Kompan ja "Kristan jengin" aloite sai vaatimattoman alun jälkeen runsaasti hyvää tuulta purjeisiinsa. Tänään voidaan sanoa, että patsashanke on täyttänyt tehtävänsä: se on yhdistänyt monia innostuneita helsinkiläisiä, luonut vahvaa talkoohenkeä ja rakentanut siten uutta kaupunkilaista kotiseutuhenkeä.

Työ yhteisen tavoitteen hyväksi on suoritettu pitkälti vapaaehtoisvoimin. Patsastoimikunta on puheenjohtajansa Pauli Harzellin johdolla ylittänyt kaikki odotukset. Moni innostunut yksittäinen auttaja on eri vaiheissa korvaamattomalla tavalla tukenut toimikunnan työtä. Avustusta on saatu lukuisilta yhteisöiltä, yrityksiltä ja ammattiliitoilta sekä viranomaisilta. Yhteinen uurastus patsaan aikaan-saamiseksi näinä rahankeruun raskaina vuosina on kirkastanut Kallion, Vallilan ja Sörnäisten jo ennestäänkin omaleimaista ja vahvaa kaupunginosaidentiteettiä. Toimikunta on pursunut ideoita ja järjestänyt kymmeniä erilaisia tilaisuuksia: kirjallisuusmatineoita, slangiskaboja, konsertteja, puutarhajuhlia, liikuntanäytöksiä. "Työläisäiti"-patsaan hyväksi on myyty niin pienoispatsaita, postikortteja kuin pakinakirjojakin. Osallistuessani mieheni kanssa Kallion kirkossa 3.12.1995 pidettyyn joululaulukonserttiin saatoin aistia sen innostuksen, jolla hanketta on hoidettu.

Ei ole sattumaa, että tämä "Työläisäiti"-patsas paljastetaan tänään, äitienpäivänä. Suomessa nainen on aina ollut mukana ja tukena perheen työssä ja askareissa. Tämä perinne synnytti vahvan ja itsenäisen työläisnaisen, äidin, joka on horjumatta kantanut vastuuta perheen hyvinvoinnista. Suomalainen nainen on niin maaseudulla kuin kaupungissakin ollut voimakas pärjääjänainen. Yhdessä miehensä kanssa hän on rakentanut maalleen ja perheelleen parempaa tulevaisuutta. Tämän ansiosta suomalainen yhteiskunta on tänä päivänä maailman tasa-arvoisimpia. "Työläisäiti"-patsas on kansallinen tunnustus suomalaisen työtätekevän äidin mittaamattoman arvokkaalle työlle kansakunnan hyväksi.

Kiitän patsastoimikuntaa, taiteilija Panu Patomäkeä ja Taidevalimo Pauli Venäläistä hyvin suoritetusta työstä.

Paljastakaamme "Työläisäiti"-patsas.