Rouva Ahtisaaren puhe Design Forum Finlandin Viisi naista -näyttelyn avajaisissa 12.6.1997

Taiteen ja taideteollisuuden historiaamme kirjoitetaan jatkuvasti uusiksi. Suomalaiset naistaiteilijat ovat tänä vuonna olleet julkisuuden valokeilassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Taiteen perinteisten sankareiden rinnalle on nostettu lukuisia unohduksissa olleita naistaiteilijoita ja taideteollisuuden naispioneereja.

Suomalaisen taiteen suurta edistämistehtävää kultakaudella toteuttivat sekä miehet että naiset, usein myös pariskuntina. Monet lahjakkaat naistaiteilijat toimivat alansa uranuurtajina myös vuosisadan vaihteen taideteollisuudessa. Eräs "unohdetuista", mutta nyt esiin nostetuista on ollut nahkaplastiikkaan erikoistunut Eva Mannerheim Sparre. Hän oli alansa ensimmäinen opettaja Suomessa. Mannerheim Sparren mielenkiintoisesta ja monipuolisesta taiteellisesta tuotannosta kertova näyttely avattiin toukokuussa Porvoon museossa.

Suomalaisessa taideteollisuudessa on naisten vaikutus ollut erittäin vahva tekstiilin, keramiikan ja lasin alueella. Uhra-Beata Simbergin ryijyt, Dora Jungin kuvakudokset, Maija Isolan painokuosit sekä Irma Kukkasjärven ja Maija Lavosen ryijyt ovat tärkeä osa suomalaisen taideteollisuuden historiaa.

Samoin Toini Muonan, Kyllikki Salmenhaaran sekä Rut Brykin keramiikka työt ovat luoneet hienon perinnön ja esikuvan taideteollisuudessa. Lasitaiteilijoista Gunnel Nyman, Aino Aalto sekä Nanny Still ja Kerttu Nurminen ovat olleet omalta osaltaan luomassa suomalaisen lasitaiteen perinnettä.

Naiset ovat työskennelleen myös uraauurtavilla alueilla taideteollisuuden piirissä. Lisa Johansson-Papen valaisimet, Annika Rimalan paidat, Vuokko Nurmesniemen mekot ja Marja Sunan neuleet tai Pirkko Stenrosin huonekalut ovat avartaneet ja modernisoineet käsitystä arkipäivän käyttötavaroista. Naisilla on ollut vahva ja voimakas ote taideteollisuuden uudistamisessa.

Viisi naista näyttely on eräs kertomus tästä moni-ilmeisestä traditiosta ja sen jatkuvuudesta. Näyttely on osa Suomi 80 vuotta -juhlavuoden tapahtumia ja se esittelee tämänpäivän modernin naisen työtä taideteollisuuden ja taidekäsityön piirissä. Näyttelyyn kutsutut taiteilijat, Brita Flander, Tuula Falk, Kristina Riska, Janna Syvänoja ja Ulla-Maija Vikman edustavat eri materiaalialueita, mutta yhteistä heille on elävän tradition ylläpitäminen ja sen uudistaminen.

Viisi naista näyttely on kunnianosoitus suomalaisen taideteollisuuden naistaiteilijoille. Näyttelyn tarkoituksena on toimia siltana menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Näyttelyn taiteilijat edustavat sukupolvea, joka osaltaan jatkaa suomalaisen taideteollisuuden ja taidekäsityön perinnettä, mutta on ennenkaikkea vahvasti rakentamassa sen tulevaisuutta.

Naisen työllä on aina ollut tärkeä sija ja sisällöllinen merkitys yhteiskunnassa. Toivotan onnea ja menestystä viidelle naiselle ja heidän työlleen - nyt ja tulevaisuudessa.