Översättning

Fru Eeva Ahtisaaris anförande vid öppnandet av Design Forum Finlands utställning Fem kvinnor 12.6.1997

Vår konsts och konstindustris historia skrivs ständigt om. De finländska kvinnliga konstnärerna har i år uppmärksammats mera än någonsin tidigare. Vid sidan av de traditionella hjältarna inom konsten har flera bortglömda kvinnliga konstnärer och pionjärer inom konstindustrin lyfts fram.

Både män och kvinnor, ofta äkta par, skapade den finländska konsten under dess guldålder. Många begåvade kvinnliga konstnärer var också banbrytare på sitt område inom konstindustrin vid sekelskiftet. En av de "bortglömda" men nu framlyfta är Eva Mannerheim Sparre som specialiserat sig på läderplastik. Hon var den första läraren på området i Finland. En utställning som skildrar Mannerheim Sparres intressanta och mångsidiga konstnärliga produktion öppnades i maj i Borgå museum.

Hos oss har kvinnorna haft ett mycket starkt inflytande inom textil-, keramik- och glaskonstindustrin. Uhra-Beata Simbergs ryor, Dora Jungs gobelänger, Maija Isolas tryckta tyger samt Irma Kukkasjärvis och Maija Lavonens ryor utgör en viktig del av den finländska konstindustrins historia.

Toini Muonas, Kyllikki Salmenhaaras och Rut Bryks keramikarbeten utgör ett fint arv och en förebild inom konstindustrin. Av glaskonstnärerna har Gunnel Nyman, Aino Aalto samt Nanny Still och Kerttu Nurminen varit med om att skapa en finländsk tradition inom glaskonsten.

Kvinnor har också arbetat på banbrytande områden inom konstindustrin. Lisa Johansson-Papes lampor, Annika Rimalas T-shirts, Vuokko Nurmesniemis klänningar och Marja Sunas stickade plagg eller Pirkko Stenros möbler har vidgat vyerna och moderniserat uppfattningen om de vanliga bruksvarorna. Kvinnorna har haft ett stadigt grepp om konstindustrins utveckling.

Utställningen Fem kvinnor är en skildring av denna mångfasetterade tradition och dess kontinuitet. Utställningen är ett av de evenemang som kommissionen Finland 80 år arrangerar under jubileumsåret. Fem kvinnor skildrar dagens moderna kvinnas arbete inom konstindustrin och i konsthantverkarbranschen. De konstnärer som inbjudits att ställa ut sina arbeten, Brita Flander, Tuula Falk, Kristina Riska, Janna Syvänoja och Ulla-Maija Vikman, representerar olika materialområden, men bevarandet och utvecklandet av den levande traditionen har de gemensamt.

Utställningen Fem kvinnor är en hyllning till de finländska kvinnliga konstnärerna inom konstindustrin. Syftet är att utställningen skall fungera som en bro mellan det förflutna och framtiden. De fem konstnärerna representerar en generation som ser till att traditionerna inom den finländska konstindustrin och konsthantverkarbranschen förs vidare, men som framför allt i högsta grad är med om att bygga konstindustrins framtid.

Den arbetande kvinnan har alltid haft en viktig ställning och substantiell betydelse i samhället. Jag önskar de fem kvinnorna lycka och framgång i deras arbete - nu och i framtiden.