TASAVALLAN PRESIDENTIN 49. YHTEISVASTUUKERÄYKSEN AVAUSPUHE

Joukossamme on aina apua ja tukea tarvitsevia lähimmäisiä. Vastuu heidän auttamisestaan on yhteinen. Vastuumme on erityisen suuri silloin, kun kysymyksessä ovat lapset ja nuoret.

Tällä kertaa Yhteisvastuukeräyksen kohteena ovat juuri apua ja tukea tarvitsevat nuoret. Valitettavan monet lapset ja nuoret eivät saa elämänsä eväitä vanhemmiltaan. Vaikka vanhemmilla on aina ensisijainen vastuu lapsistaan, on yhteiskunnan turvaverkkojen tultava apuun, jos vanhemmat eivät kykene vastuutaan kantamaan.

Olemme eläneet viime vuosina vaativan murroksen aikaa. Arvopohjaamme kysytään. Nuoriso etsii vastauksia elämän ja yhteiskunnan peruskysymyksiin. Meidän on kuunneltava heitä ja keskusteltava heidän kanssaan..

Koulutetut nuoret selviytyvät hyvin elämänsä ensimmäisistä haasteista. Huonommalle osalle jääneet nuoret kokevat työttömyyttä, turvattomuutta ja muita sosiaalisia ongelmia. Monet pelkäävät tulevaisuutta ja kaikki eivät jaksa. Nämä nuoret tarvitsevat puolestapuhujia ja auttajia. Kansakunta tarvitsee menestyäkseen kaikkia kansalaisiaan, ketään ei ole varaa jättää sivuun.

Nuorten työttömyys on jo pitkään ollut lähes kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Maassamme on lähes 130 000 alle kolmekymmenvuotiasta toimeentulotuen saajaa. Näille nuorille itsenäinen elämä ja täysipainoinen osallistuminen yhteiskuntamme rakentamiseen uhkaa jäädä yhä kaukaisemmaksi tavoitteeksi. Heidän auttamisekseen on tehtävä kaikki mahdollinen.

Nuoruus on herkkää aikaa ja aikuistuminen jo sinänsä vaativa prosessi. Suomalaisen yhteiskunnan suuri haaste on estää nuorten vieraantuminen ja palauttaa heidän uskonsa yhteiskunnan instituutioihin ja omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa niiden puitteissa. Heidät on saatava aktiivisesti mukaan yhteiskunnan kehittämiseen ja luottamaan demokraattiseen päätöksentekoon.

Tänään valitettavan monet nuoret tuntevat itsensä ulkopuolisiksi jopa siinä määrin, että he ovat asettaneet itse elämän mielekkyyden kyseenalaiseksi. Aikuistuvien nuorten miesten itsemurhat ovat Suomessa väestömäärään nähden Euroopan korkeimmat. Tämä on vakava merkki todellisen hädän olemassaolosta. Syrjäytyminen ja syrjään vetäytyminen ei ole uhka vain nuorille itselleen, vaan myös koko kansakunnan terveelle itsetunnolle ja tulevaisuudelle.

Nuorisojärjestöt, urheiluseurat ja kirkon nuorisotyö toteuttavat yhteistyössä ja Yhteisvastuukeräyksen tuella MAHIS-kampanjan, jonka voimavarat ohjataan nuorten omaehtoiseen tekemiseen ja sen tukemiseen. Nuori kasvaa toimimalla ja tekemällä, ottamalla vastuuta itsestään ja muista. Keräyksen kotimaisella tuotolla tuetaan myös seurakuntien ja hiippakuntien diakoniatyötä, josta mainittakoon erityisesti Lapuan hiippakunnan projekti "Uusi lähimmäisyys".

"Joka toisia auttaa, sitä autetaan", sanotaan Sananlaskujen kirjassa. Siinä on kestävä tie. Yhteisvastuukeräyksen viesti on vuosien ajan ollut tarjota luotettava tapa yhteisen vastuun kantamiseen ja torjua piittaamattomuutta.

Kotoiset ongelmamme eivät oikeuta meitä unohtamaan maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden ihanteita. Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia käytetään ihmisten elämänolojen parantamiseen kehitysmaissa. Keräyksen ulkomaisen osuuden vie perille kohteisiinsa Kirkon Ulkomaanapu. Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan kirkkojen ja kansainvälisten kirkollisten järjestöjen työtä vähiten kehittyneillä ja köyhimmillä seuduilla. Hyvinvoinnin ja elinolojen parantaminen vahvistaa vakautta ja kansainvälistä turvallisuutta.

Yksi Yhteisvastuukeräyksen ulkomaisista kohteista on Luterilaisen maailmanliiton työ Mosambikin syrjäisimmillä ja vähiten kehittyneillä alueilla. Kouluja ja terveyskeskuksia kunnostetaan; kaivoja ja teitä rakennetaan; ja pienyritystoimintaa autetaan alkuun edullisilla lainoilla.

Mosambikissa nuoret kantoivat raskaan taakan sodassa ja pakolaisuudessa. He olivat etulinjassa siinä missä vanhemmatkin ja näkivät sisällissodan alastoman raakuuden. Se näkyy ja tuntuu vielä kauan heidän elämässään. Rauhan palattua vuonna 1992 on sodan tuhojen korjaaminen ja maan jälleenrakentaminen päässyt hyvään vauhtiin.

Mosambikin väestöstä yli puolet on alle 15-vuotiaita. Se on lasten, nuorten ja tulevaisuuden maa ja sopii Yhteisvastuukeräyksen nuorisovuotena erittäin hyvin tuen saajaksi ja yhteistyökumppaniksi.

Julistan 49. Yhteisvastuukeräyksen avatuksi sekä toivon meidän kaikkien osallistuvan tähän suureen ja tärkeään kansalaiskeräykseen.