TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE ARGENTIINAN PRESIDENTIN KUNNIAKSI JÄRJESTETYLLÄ ILLALLISELLA 29.5.1998

Herra Presidentti,

Hyvät Naiset ja Herrat,

Ensiksi haluan uudistaa lämpimimmät tervetulotoivotukseni. Samalla haluan kiittää vielä kerran siitä vieraanvaraisuudesta, jonka kohdistitte minuun ja puolisooni ja seurueeseemme vieraillessamme Argentiinassa vain vähän yli vuosi sitten. Meille jäi pysyviä, mieluisia muistoja kauniista maastanne, eritoten Buenos Airesin metropolista ja erinomaisten viinien Mendozasta Andien juurella.

Herra Presidentti,

Vierailunne on historiallinen. Olette ensimmäinen Argentiinan valtionpäämies, joka vierailee Suomessa. Vierailunne ajankohta on merkittävä ja juhlistamisen arvoinen myös siksi, että tässä kuussa tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Argentiina (11.5.1918) tunnusti vain puoli vuotta aikaisemmin itsenäiseksi julistautuneen Suomen tasavallan. Maittemme väliset suhteet ovat siitä lähtien kehittyneet nopeasti kaupan vauhdittamina. Ensimmäinen lähettiläämme Latinalaisessa Amerikassa aloitti asemapaikkanaan Buenos Aires vuonna 1929. Suhteittemme historiassa ei ole ollut ongelmia, mutta koskaan aiemmin eivät niiden tarjoamat tulevaisuudennäkymät ole olleet parempia kuin tällä hetkellä.

Herra Presidentti,

Vakuutan Teille, että Suomi haluaa lujittaa ja monipuolistaa entisestään hyviä suhteitaan Argentiinaan. EU:n jäsenenä Suomen tavoite taasen on alueidemme välisen yhteistyön kehittäminen.

Pohtiessamme kahdenvälisten suhteittemme kehittämismahdollisuuksia meidän tulee muistaa, että kyseessä on pitkäjänteinen, työtä ja resursseja vaativa sarka. Teidän nyt suorittamanne valtiovierailu sekä minun viimevuotinen vierailuni Argentiinaan ovat nostaneet maittemme väliset suhteet uuteen, entistä läheisempään vaiheeseen. Kumpikin hallitus on avannut yhteistyön portteja. Olemme yhdessä luoneet mahdollisuuksia yhä monipuolisemmalle yhteistyölle ja suhdeverkostolle.

Hieman yli kolme vuotta jatkuneen EU-jäsenyyden myötä Suomi on entistä tiiviimmin sitoutunut eurooppalaisen yhteistyön kehittämiseen. Ainoana Pohjoismaana Suomi siirtyy nyt myös Euroopan yhteisvaluutan piiriin. Jäsenyytemme Euroopan Unionin ytimessä kannustaa meitä aktiivisuuteen ja aloitteellisuuteen kansainvälisen yhteistyön, rauhan ja turvallisuuden vahvistamiseksi. Tässä suhteessa päämäärämme ovat samat kuin Argentiinankin.

Argentiinassa on Teidän kaudellanne saavutettu merkittävää edistystä. Talouden tasapainottaminen ja avaaminen ulkomaisille sijoittajille ovat todella tärkeitä virstanpylväitä uudistusten tiellä. Argentiina on johdollanne pystynyt suuriin saavutuksiin myös ulkopolitiikassaan. Esimerkkinä mainittakoon arvokas panos YK:n rauhanturvatoiminnassa.

Argentiina on - vastaavalla tavalla kuin Suomi Euroopan Unionissa - aktiivisesti pyrkinyt edistämään alueellista integraatiota Mercosurissa. Mercosurin tämänhetkisenä puheenjohtajana teillä on merkittävä rooli Mercosurin tavoitteiden edistämisessä. Osoituksena monipuolisesta aloitteellisuudestanne mainittakoon, että olette esittänyt tavoitteeksi yhteisvaluuttaan siirtymistä Mercosurissa.

Suomen vuoro tarttua Euroopan Unionin puheenjohtajan tehtäviin runsaan vuoden kuluttua osuu merkittävään ajankohtaan. Puheenjohtajuuskautemme kattaa vuosituhannen viimeisen vuosipuoliskon vuonna 1999. Tällöin EU:n agendalla tulee olemaan useita kauaskantoisia kysymyksiä. Ajatellen EU:n ja Mercosurin alueiden välistä yhteistyötä, Suomi tulee, kuten se jo on tehnytkin, antamaan aktiivisen panoksensa näiden suhteiden kehittämiseksi Madridin puitesopimuksen mukaisesti ja Rion huippukokouksen tulosten toimeenpanemiseksi.

Integraatiosta koituvat hyödyt eivät jää valtiolliselle tasolle. Yhä useammat yritykset sekä Suomessa että Argentiinassa ovat oivaltaneet EU:n ja Mercosurin markkinoiden tarjoamat kaupalliset mahdollisuudet. Yhtenä osoituksena ilmenneestä laajasta kaupallisesta mielenkiinnosta ovat yritysseminaarit. Niitä on järjestetty sekä vieraillessani Buenos Airesissa että tänään Teidän läsnäollessanne Kalastajatorpalla. Yritysseminaareja on järjestetty myös useampien ministerivierailujen yhteydessä ja myös erillisinä tapahtumina, kuten Export-AR syksyllä 1996.

Suomella on tarjottavana maailmanluokan teknologiaa Argentiinalle tärkeillä teollisuudenaloilla, perinteisesti vahvan metsäsektorimme lisäksi myös uuden korkean teknologian puitteissa. Telekommunikaatio-, energia-, kaivos- ja ympäristöalat ovat johtavia esimerkkejä osaamisemme tasosta. Vastaavalla tavalla Argentiinalla on paljon tarjottavaa Suomelle. Yrityksiltä edellytetään avautuvien yhteistyömahdollisuuksien kartoittamista, tilaisuuksiin tarttumista sekä päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä niiden toteuttamiseksi myös pitkän tähtäyksen hankkeina. Käyttämättömiä mahdollisuuksia on vielä paljon.

Herra Presidentti,

Käydessäni maassanne vakuutuin siitä, että maittemme välillä vallitsee ainutlaatuinen yhdysside: tangomusiikki. Se on osoitus maantieteelliset etäisyydet voittavan inspiraation, luovuuden ja henkisen synergian olemassaolosta Suomen ja Argentiinan välillä. Tango muodostaa yhteisen kasvualustan maittemme välisille kulttuurisuhteille. Ponnistelkaamme niiden monipuoliseksi edelleenkehittämiseksi.

* * *

Näiden ajatusten myötä, sallikaa minun Herra Presidentti, kohottaa maljani toivottaakseni hyvää onnea ja menestystä Argentiinan kansalle, maittemme välisten suhteiden tiivistymiselle ja Teidän henkilökohtaiseksi terveydeksenne.