TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAARI IRAKLIONIN
KAUPUNGINTALOLLA 17. 09 1998


Esitän parhaat kiitokseni Teille, Herra Pormestari, ystävällisistä sanoista, jotka osoititte minulle ja maalleni sekä Kreetan historiaa käsittelevästä kirjasta, johon minä ja puolisoni mielellämme perehdymme.

On ilo vierailla kauniilla saarellanne ja nauttia vehreistä maisemista. Näitä päiviä edelsi tiivis ja mielenkiintoinen ohjelma Ateenassa. Olen tyytyväinen siitä, että vierailuni jatko suuntautuu juuri tänne, saarenne historia on niin vaikuttava ja monipuolinen.

Kreeta on meille suomalaisille yrttiensä tuoksusta ja historiastaan tarunhohtoinen. Kreeta on myös antanut maailmankirjallisuudelle mestariteoksia. Meille ovat tutuimpia kreetalaiskirjailijat Nikos Kazantzakis ja Iraklionissa syntynyt Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Odisseas Elitis. Nykyisin myös Elitisin tunnemaailma avautuu suomen kielellä.

Kreetalla liikkuessa on meri miltei koko ajan näkyvissä. Maa ja meri käyvät dialogia, kuten Odisseas Elitis sitä runoissaan kuvaa. Suomalaisena ymmärrän hyvin meren merkityksen saarellenne. Olemme tottuneet siihen, että meri, Itämeri, takaa meille nopeat yhteydet naapurimaihimme. Varsinkin aiemmin kaikki rahtikuljetukset piti lähettää meritse, koska sopivaa tiestöä ei ollut. Edelleenkin merikuljetukset ovat monessa tapauksessa paras vaihtoehto. Meri on avannut meille tien maailmalle, aivan kuten kreikkalaisille ja erityisesti teille kreetalaisille.

Suomi on aktiivinen Itämeren suojelukomissiossa ja pyrkii nyt Euroopan unionin jäsenenä kiinnittämään unionin huomiota myös Itämeren rannikkovaltoihin. Ymmärrämme siten välimerellistä yhteistyötä ja kannatamme sitä lämpimästi. Myös ympäristöasiat ovat meille tärkeitä. Suomella olikin ilo isännöidä ensimmäistä EU:n ja muiden Välimeren maiden ympäristöministereiden kokousta viime marraskuussa Helsingissä.

Muinaisina aikoina kreikkalainen jumala Zeus kaappasi foinikialaisen prinsessan Europen matkaansa ja pysähtyi vasta päästyään Kreetalle. Näin maanosamme sai nimensä. Puhuessamme Euroopasta meidän tulisi muistaa tämä myytti, josta kaikki sai alkunsa. Luodessamme eurooppalaista identiteettiä emme saa unohtaa menneisyyttämme emmekä eri kansakuntien kokemuksia. Eurooppalaisen kulttuuriperinnön rikkaus on juuri sen eroavaisuuksissa - yhdenmukaisuuden sijalla on eri kansojen perinteiden ja kulttuurien kirjo.

Saarellanne vierailee vuosittain tuhansia suomalaisia. Tuskin pelkkä lämpö ja aurinko jaksavat houkutella heitä tänne aina uudelleen. 0sansa on myös erilaisella ruoalla, tanssilla ja elämänasenteella. Voitte olla ylpeitä Kreetan rikkaasta ja värikkäästä kansankulttuurista.

Toivotan Teille ja Iraklionin kaupungille sekä koko Kreetan saarelle mitä parhainta menestystä. On ilo olla kanssanne!