TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE
LIETTUAN PRESIDENTIN VALDAS ADAMKUSIN
JA ROUVA ALMA ADAMKIENEN KUNNIAKSI JÄRJESTETYLLÄ JUHLAILLALLISELLA
PRESIDENTINLINNASSA 9.11.1998


Minulla on ilo lausua omasta ja puolisoni puolesta Teidät, Herra Presidentti, sekä puolisonne Rouva Adamkiene sydämellisesti tervetulleiksi tälle juhlapäivälliselle.

Tiedän, että olette käynyt Suomessa aikaisemminkin. Minulle on kerrottu, että Teillä oli myös nuoruudessanne läheisiä kontakteja suomalaisiin. Jokin aika sitten meillä oli tilaisuus lyhyeen epäviralliseen tapaamiseen. Toivon, että tämänkertaisesta vierailustanne tulee miellyttävä lisä aikaisempiin kokemuksiinne maastamme.

Omista vierailuistani Liettuaan minulla on miellyttävät muistot. Olen aina tuntenut, että olemme ymmärtäneet toisiamme.

Liettua on nyt vapaa, eurooppalainen valtio. Takananne on raskas historia, mutta ette ole jääneet sen vangeiksi. Suomelle Liettuasta on tullut läheinen naapuri Itämeren yhteistyössä ja Euroopan unionin partnerina, tulevana jäsenvaltiona.

Valtionpäämiestasolla kanssakäymisellä on jo perinteitä. Molemmat edeltäjämme tapasivat työvierailujen muodossa. Itselläni oli ilo olla virallisella vierailulla Liettuassa vajaat kolme vuotta sitten sekä epävirallisesti myös muissa yhteyksissä. Hallitustasolla vierailuja on ollut molempiin suuntiin vuosittain useita. Virkamiesten kanssakäyminen on jo arkipäivää. Samanaikaisesti maidemme väliset kauppa-, kulttuuri- ja muut suhteet ovat kehittyneet myönteisesti.

Tarvetta on kuitenkin myös kriittisiin huomioihin. Tiedän, että olette kiinnittänyt huomiota maittemme välisen kaupan epätasapainoon ja siihen, että maidemme keskinäisessä tuntemisessa on vielä toivomisen varaa.

Voin yhtyä näkemyksiinne. Näissä suhteissa on vielä paljonkin parantamisen varaa. Vaikka valtiovallan rooli on suhteellisen rajoitettu, se voi toimia asioiden vauhdittajana ja kehityksen edellytysten luojana.

Tässä hengessä olemme halunneet tämän vierailun yhteydessä tarjota Liettuan elinkeinoelämälle mahdollisuuden osaamisensa esittelyyn ja yhteistyömahdollisuuksien löytämiseen. Yhteisin ponnisteluin on mahdollista saada aikaan muutosta oikeaan suuntaan.

Haluaisin todeta myös sen, että suomalaiset yrittäjät ovat yhä suuremmassa määrin kiinnostuneita Liettuasta yhteistyö- ja investointikohteena. Tästä ovat todisteena mm. Soneran ja ruotsalaisen Telian päätös ostaa Lietuvos Telekomas sekä Hartwallin, Kemiran ja Metsä-Serlan investoinnit Liettuassa — vain muutamia viimeaikaisia yksittäistapauksia mainitakseni. Tiedän myös, että Suomen puolella kiinnostusta yhteistyöhön löytyy esimerkiksi pankkialalla ja terveydenhoidossa.

Kulttuurissa meillä on vaalittavana viime vuosisadan loppupuolella alkaneet kanssakäymisen perinteet. Pitkän eron jälkeen kulttuurivaihdon kehittäminen nousee esille itsestään selvänä tarpeena.

Olenkin tyytyväinen, että tämän vierailun yhteydessä allekirjoitetaan maittemme välinen kulttuurisopimus. Uskon sen ja toivottavasti pian laadittavan toimintaohjelman antavan vahvan pohjan kulttuurisuhteillemme ja vauhdittavan niitä.

Herra Presidentti, olemme seuranneet kunnioituksella ponnistelujanne maanne EU-jäsenyysneuvottelujen edellytysten parantamiseksi. Nämä ponnistelut ovat tuottaneet jo hyvää tulosta; komissio toteaa tuoreessa edistymisraportissaan Liettuassa tapahtuneen myönteistä kehitystä. Suomi on tukenut ja tukee vastaisuudessakin Liettuan EU-jäsenyyttä sekä kahdenvälisen yhteistyön puitteissa että EU:n jäsenenä. Kannatamme ripeää aikataulua liittymisneuvottelujen käynnistämisessä.

Itämeri on Suomelle ja Liettualle luonnollinen yhteisen kansainvälisen toiminnan alue. Euroopan unionin jäsenenä Suomi haluaa vahvistaa myös EU:n roolia Itämeren ja sitä ympäröivän alueen kehittämisessä. Tästä on osoituksena Euroopan unionin pohjoista ulottuvuutta koskeva aloitteemme.

Aloite antaa myös Liettualle mahdollisuuksia vakauden lisäämiseen tähtäävään kansainväliseen yhteistyöhön ja oman maan kehittämiseen. Olemme tyytyväisiä, että voimme tämän vierailun yhteydessä esitellä Teille aloitetta.

Suomessa arvostetaan Liettuan aktiivista toimintaa Itämeren alueellisessa yhteistyössä ja hyvien naapuruussuhteiden edistämisessä. Liettuan asema ja maan omaksuma linja tarjoavat hyvät mahdollisuudet toimia alueella sillanrakentajana. Saatoin todeta tämän henkilökohtaisesti runsas vuosi sitten, kun minulla oli kunnia vierailla Vilnassa järjestetyssä Itämeren maiden valtionpäämiesten kokouksessa. Haluan rohkaista teitä jatkamaan ponnistelujanne tällä saralla, koska uskon, että tämä linja palvelee yhteistä päämääräämme — vakauden ja kehityksen lisäämistä Itämeren alueella ja koko Euroopassa.

Näiden tavoitteiden sekä Liettuan ja Suomen kehittyvän yhteistyön kunniaksi, Liettuan kansan menestykseksi sekä Teidän ja puolisonne terveydeksi haluan nyt kohottaa maljan.

I sveikata! - Terveydeksi!