Tasavallan presidentin puhe



TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN 51. YHTEISVASTUUKERÄYKSEN AVAUSPUHE 13.2.2000

Yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä on vaalia lasten ja nuorten hyvinvointia. Viime vuosina lasten pahoinvointi on lisääntynyt. Sen seurauksena koulukiusaaminen, masentuneisuus, päihteiden käyttö ja väkivaltainen käyttäytyminen ovat yleistyneet. Satojen lasten elämä altistuu vakaville riskeille jo ennen syntymää äidin runsaan alkoholinkäytön takia. Moni lapsuus särkyy, kun lasta käytetään hyväksi.

Vanhemmuus on seuraavaa sukupolvea kohtaan tunnettua huolta ja vastuunottoa. Vanhemmuus on yhteistä kasvatusvastuuta koko jälkipolvesta, jonka varassa on tämän maan ja tämän maailman tulevaisuus. Vanhemmuus on kriisissä. On yhä enemmän äitejä ja isiä, jotka eivät osaa tai jaksa kypsyä vanhemmuuteen ja kasvaa aikuisiksi. Aikuisten ahdistus ja kyvyttömyys huolehtia omista asioistaan siirtyy helposti seuraavalle sukupolvelle.

Tänään avattava Yhteisvastuukeräys puuttuu tähän tärkeään asiaan. Sen kotimaisena kohteena on Toivo ja Ilona -hanke. Se tukee lapsia, joiden alkuperäisissä kodeissa unelmat ovat särkyneet ja jotka ovat saaneet sijaisvanhemmat. Sijaisvanhempien kokemus on se, että vanhemmuutta voi jakaa ja toisen vanhemman puutteita voi paikata. Toivo ja Ilona -hanke levittää ajatusta konkreettisesta yhteisvastuullisesta vanhemmuudesta, jossa koko yhteisö osallistuu kaikkien lasten kasvatukseen.

Yhteisvastuukeräys tarjoaa kanavan myös kehitysmaiden auttamiseen. Kotimaisen ja kansainvälisen hädän lievittäminen samanaikaisesti on vuosien ajan ollut Yhteisvastuukeräyksen yhä ajankohtainen perinne. Epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus maailmassa ilmenee uutena kahtiajakona. Yhteisvastuukeräys kamppailee tätä kahtiajakoa vastaan ja toimii aktiivisesti huono-osaisten hyväksi.

Yhteisvastuukeräyksellä tuemme Kirkon Ulkomaanavun työtä useissa eri maissa, tänä vuonna erityisesti lasten parissa kolmessa maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa, Bangladeshissa, Etiopiassa ja Perussa. Suurimpia uhkia maailman lasten elämässä on köyhyyden syveneminen ja perinteisten kyläyhteisöjen tuhoutuminen. Parhaiten sitä vastaan kamppaillaan parantamalla yleistä hyvinvointia sekä kehittämällä kouluoloja ja terveydenhuoltoa.

Yhteisvastuukeräys järjestettiin ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten talvella 1950. Yhteisvastuukeräys oli luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien merkittävä panos yhteiskunnan rakennustyöhön sodanjälkeisen jälleenrakennuksen aikana. Keräyksellä voitiin ohjata varoja oman yhteiskunnan huono-osaisille. Seurakuntien diakoniatyö oli monilla paikkakunnilla silloin uutta. Yhteisvastuukeräys antoi seurakunnille yhteisen haasteen ja yhteiset tavoitteet.

Vuonna 1963 Yhteisvastuukeräyksen ohjelmaan tuli myös kehitysmaiden auttaminen. Samoihin aikoihin alkoi myös Suomen virallinen kehitysyhteistyö. Olimme kasvaneet kansainväliseen vastuuseen ja oppineet ymmärtämään tarpeen lieventää teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välisiä kehityseroja. Ikävä kyllä tulokset eivät ole vastanneet odotuksiamme.

Yhteisvastuukeräys on tarjonnut erilaisia sosiaalisen auttamisen muotoja kotimaassa ja ulkomailla. Se on ollut luotettava kanava apumme välittämisessä sitä eniten tarvitseville. Se on avannut silmiä, antanut tietoa ja vaikuttanut. Merkittävän kansalaistoiminnan ytimen ovat muodostaneet ne seurakuntien kokoamat kymmenettuhannet vapaaehtoiset, jotka keräyksen eri tehtävissä ovat vuosien aikana panneet itsensä alttiiksi. Kiitos teille tärkeästä työstänne.

Yhteisvastuullisuus on kestävä arvo kaikessa inhimillisessä toiminnassa. Jos yhteisvastuun ajatus katoaisi, silloin olisivat vaarassa myös muut myönteiset arvot kuten lähimmäisenrakkaus, toisen kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus.

Yhteisvastuukeräys toteutetaan, jotta voisimme auttaa lähimmäisiämme. Se toteutetaan, jotta voisimme käytännössä harjoittaa epäitsekkyyteen, pyyteettömään lähimmäisenrakkauteen perustuvaa ajattelutapaa. Keräys on itsekkyyden vastavoima. Omastaan jakaminen, yhteisistä asioista vastuun kantaminen ja toisista huolehtiminen kuuluvat ihmisyyteen ja ovat aina kuuluneet Yhteisvastuukeräyksen ohjelmajulistukseen.

Julistan 51. Yhteisvastuukeräyksen avatuksi ja toivon teidän osallistuvan siihen aktiivisesti ja avokätisesti paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.