Tasavallan Presidentin puhe Euroopan unionin

uusien jäsenten liittymissopimuksien

allekirjoitustilaisuudessa Korfulla 24.06.1994

Minulla on suuri ilo olla todistamassa tätä historiallista allekirjoitustapahtumaa. Tämä on tärkeä päivä ei vain Suomen ja muiden hakijamaiden vaan koko Euroopan historiassa. Olemme tänään ottaneet mittavan askeleen maanosamme taloudellisen ja poliittisen yhdentymisen lujittamiseksi.

Haluan esittää Suomen hallituksen lämpimän kiitoksen Teille, Herra Pääministeri, siitä päättäväisestä työstä, jonka Euroopan unioni on Kreikan puheenjohdolla tehnyt Suomen jäsenyysneuvottelujen saamiseksi myönteiseen lopputulokseen.

Haluan kiittää myös muita unionin jäsenmaita, komissiota sekä neuvoston sihteeristöä neuvottelujen aikana Suomea kohtaan osoitetusta arvostuksesta.

Arvostamme suuresti sitä, että Euroopan Parlamentti hyväksyi laajalla enemmistöllä liittymisemme.

Saavutettu neuvottelutulos tarjoaa hyvän pohjan Suomen jäsenyydelle Euroopan unionissa. Jotta jäsenyyden mukanaan tuomat muutokset erityisesti Suomen maaseudulla ja syrjäseuduilla voitaisiin hoitaa ilman suuria ongelmia, hallitus on päättänyt kansallisista toimenpiteistä, joilla meneillään olevaa muutosta pehmennetään ja pitkän aikavälin sopeutumista helpotetaan.

Suomessa on kansalaiskeskustelu Euroopan unionin jäsenyydestä ollut vilkasta. Siinä ovat tulleet myös esille huolet kansalaisten osallistumisoikeuksista, pohjoismaisen elämänmuodon säilymisestä ja ympäristönsuojelusta.

Euroopan unioni on keskeinen tekijä maanosamme turvallisuuden lujittamisessa. Turvallisuus kasvaa sosiaalisesta vastuusta, kanssakäymisestä, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja taloudellisesta hyvinvoinnista. Tällaisessa Euroopassa ei ole taloudellisia eikä sosiaalisia jakolinjoja, vaan kaikilla valtioilla on mahdollisuus tasavertaisesti osallistua yhdentymiskehitykseen. Unionin laajentuminen tukee koko maanosan vakauden myönteistä kehitystä.

Suomi tukee unionin taloudellisia ja poliittisia päämääriä. Suomen jäsenyys vahvistaisi unionin pohjoista ulottuvuutta. Olen vakuuttunut, että tämä antaisi unionille sekä taloudellista että poliittista lisävoimaa.

On hyvin tärkeää, että unioni kehittyy kansalaisiaan varten, heidän ehdoillaan. Tässä on jatkossa myös Euroopan unionin kehittämisen suuri haaste.

Euroopan unionin jäsenenä Suomi haluaa antaa oman panoksensa sen kehittämiselle. Näemme unionin tulevaisuuden koko maanosan kansoja ja kansalaisia yhdistävä suvaitsevana ja turvallisena yhteisönä, jonka jokainen sen kansalainen tuntee omakseen.