Suoraan sisältöön

Republiken Finlands president: De unga

Republiken Finlands President
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi

De ungas sak är vår sak

"Finlands befolkning blir allt äldre och landet behöver unga krafter. Samtidigt står mer än 30 000 finländska unga helt utanför samhället." - Republikens president i sitt tal vid tillträdandet av presidentämbetet
Utslagning och sysslolöshet är allvarliga problem för de finländska ungdomar vars liv har spårat ur. Men de är också ett problem för hela samhället: vi har inte råd att förlora en av de åldersklasser som ska bygga framtiden.

Utslagning är ett tema som varit framme mycket i republikens president Sauli Niinstös tal och handlingar allt sedan presidentinstallationen. Han har frågat sig själv något som han önskar att alla finländare frågar sig själv.

"Vad kan jag göra för denna sak?"

Förebyggandet av utslagning kräver många slags åtgärder, men det centrala är att det finns en vuxen människa som är genuint närvarande, som lyssnar och är konsekvent. Sauli Niinistö hoppas att han som republikens president får till stånd en rörelse som gör det möjligt för oss alla att svara jakande på frågan.

"Ja, jag har också gjort något."

 

Styrelsen för Finlands Scouter träffade president Niinistö

Styrelsen för Finlands Scouter träffade president Niinistö på Gullranda. Foto: Katri Makkonen/Republikens presidents kansli.

President Sauli Niinistö träffade medlemmarna i styrelsen för Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry på Gullranda den 29 juni 2017.”Scouterna är kanske den mångsidigaste hobbyorganisationen i Finland”, konstaterade presidenten med den scouthalsduk som han fick av styrelsen runt halsen.

Lue lisää »

 

President Niinistö, Diandra och Robin startar kampanjen #supportgruppen för att motarbeta mobbning

President Niinistö, Diandra och Robin startar kampanjen supportgruppen

Republikens president Sauli Niinistö startade den 14 mars 2017 tillsammans med Diandra och Robin kampanjen #supportgruppen. Syftet med kampanjen är att lyfta fram, sprida och ta i bruk god praxis för att få slut på mobbningen.

Lue lisää »

 

Finland 100 år: President Niinistö i Kymmenedalen – Den finska kulturens dag i Fredrikshamn och Kotka

Finland 100 år: President Niinistö i Kymmenedalen – Den finska kulturens dag i Fredrikshamn och Kotka

Republikens president Sauli Niinistö besökte tisdagen den 28 februari 2017 Kotka och Fredrikshamn i Kymmenedalen. Eftersom det var den finska kulturens dag, dvs. Kalevaladagen, ingick kultur och särskilt barnkultur i president Niinistös program.

Lue lisää »

 

Finland 100: Presidentparet i Enare och Tervola: Leende ansikten och fördjupat samarbete

Finland 100: Presidentparet i Enare och Tervola: Leende ansikten och fördjupat samarbete

”Vi inleder jubileumsårets serie av besök i landskapen här i Lappland, Enare. Vi gör det mycket gärna – alltså beger oss fjärran men samtidigt så nära ifrån. Jag minns inte att jag någonstans skulle ha sett så många leende ansikten som här i dag. Det syns tydligt att de yngre här, skolbarnen, är lyckliga. Det är en viktig sak”, konstaterade republikens president Sauli Niinistö vid sitt besök i samemuseet och naturcentret Siida i Enare den 6 februari 2017.

Lue lisää »

 

President Niinistö vid FN:s migrationsmöte: Kvinnors och barns rättigheter kräver särskild uppmärksamhet 

President Niinistö vid FN:s migrationsmöte: Kvinnors och barns rättigheter kräver särskild uppmärksamhet 

Republikens president Sauli Niinistö deltog i samband med FN:s generalförsamling i New York den 19 september i ett högnivåmöte som behandlade de omfattande strömmarna av flyktingar och migranter. I sitt anförande  betonade president Niinistö tre saker: flyktingkvinnors och flyktingbarns rättigheter, behovet av att gå till botten med orsakerna till flyktingskap samt att vi ska minnas att migrationen inte endast är en börda, utan också en resurs som vi inte har råd att förspilla.

Lue lisää »

 

President Niinistö bekantade sig med en kodskola för barn

President Niinistö bekantade sig med en kodskola för barn

"Det här var ju spännande", sade republikens president Sauli Niinistö, då han lärde sig grunderna för kodning i Bibliotek 10 i Helsingfors tisdagen den 19 januari. Presidenten var inte den enda ivriga kodaren, det pågick nämligen en kodskola för barn, där 4–9-åringar bekantade sig med kodning tillsammans med en vårdnadshavare. Presidenten prövade på att koda och passade samtidigt på att bekanta sig med de övriga deltagarna i kodskolan.

Lue lisää »

 

Utbildning och vågkraft – president Niinistö besökte mellersta Nyland

President Niinistö besökte mellersta Nyland

Republikens president Sauli Niinistö besökte Kervo, Tusby och Träskända onsdagen den 18 november. Programmet började vid skolan Savion koulu i Kervo, där president Niinistö först bekantade sig med programmet Tasku, som främjar den utbildningsmässiga jämställdheten, samt med undervisningen och eleverna. Presidenten träffade även stadens ledning.

Lue lisää »

 

President Niinistö besökte Hangö

President Niinistö besökte Hangö

"Har ni alltid så här vackert väder?" undrade republikens president Sauli Niinistö när han anlände till ett soligt Hangö måndagen den 17 augusti. Presidenten reste till Hangö från Nådendal med båten Kultaranta VIII.

Lue lisää »

 

President Niinistö besökte Stafettkarnevalen på Olympiastadion

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president besökte Stafettkarnevalen på Olympiastadion den 22 maj. Stafettkarnevalen är de svenskspråkiga skolornas stafettlöpningstävling och Europas största årliga skolidrottstävling.

Lue lisää »

 

President Niinistö bekantade sig med verkstadsverksamhet och sysselsättning för unga

Camilla Tarvainen opetti presidentille Omnian tekstiili- ja kädentaidon työpajassa kankaanpainantaa.

"Det råder en god anda här och ungdomarna har en klart positiv syn på framtiden. Det är det allra viktigaste", sade president Sauli Niinistö på ungdomsverkstaden i Sökö, Esbo, torsdagen den 5 februari. President Niinistö bekantade sig med verkstadsverksamheten vid Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia tillsammans med arbetsminister Lauri Ihalainen. Presidenten och arbetsministern gick runt och pratade med ungdomarna i Omnias textil- och hantverksverkstad och i videoverkstaden.

Lue lisää »

 

Presidentparet besökte ett storläger för brandkårsungdomar i Björneborg

Foto: Sebastian Helenius

Tisdagen den 1 juli besökte republikens president Sauli Niinistö med sin maka Jenni Haukio Viksu 2014, ett internationellt storläger för brandkårsungdomar i Björneborg. Presidentparet bekantade sig med lägerområdet, träffade lägerdeltagare och följde brandkårsutbildningen. Under en rundvandring visades bl.a. släckningsutrustning, återupplivning, övningar i knopslagning och en äventyrsbana för presidentparet. Cirka 3 000 brandkårsungdomar deltar i lägret.

Lue lisää »

 

President Niinistö i Joensuu

Copyright © Republikens presidents kansli

President Niinistö besökte Joensuu tisdagen den 25 februari. Besöket inleddes med att president Niinistö träffade representanter för Joensuu stad och informerades om aktuella frågor i regionen. Efter stadshuset besökte president Niinistö grundskolan Lyseon peruskoulu, där eleverna i årskurs 7–9 fick ställa frågor till presidenten.

Lue lisää »

 

Skolmaten, studier och sommarjobb - ungdomar från östra Helsingfors ställde frågor till president Niinistö

Copyright © Republikens presidents kansli

"Vilka saker grubblade ni själv över när ni var ung?", löd den första frågan till presidenten i de ungas verksamhetscenter Luuppi på onsdag kväll. Cirka 300 ungdomar hade samlats i Gårdsbacka i östra Helsingfors för att ställa frågor till och diskutera med presidenten. Hassan Maikal svarade för uppvärmningen och hälsade först både ungdomarna och presidenten välkomna och rappade sedan sin egen låt.

Lue lisää »

 

Aktuellt om de unga  

15.2.2017
Finland 100 år: President Niinistö och fru Haukio i Birkaland: Sysselsättning och konst
23.8.2016
President Niinistö till diplomaterna: ”Samhörigheten i vårt samhälle är inte en beständigt uppnådd förmån utan något som aktivt bör värnas om”
21.4.2016
Presidentparet köpte majblomma
2.2.2015
President Niinistö och arbetsminister Ihalainen bekantar sig med verkstadsverksamhet för unga i Esbo
29.4.2014
Presidentparet tog emot majblomman
6.9.2013
President Niinistö i Havslappland: Det finska arbetet har alltid lyft oss
10.7.2013
Europas ekonomi och ungas sysselsättning togs upp vid besök i Frankrike
21.5.2013
Hilton! -filmen om de ungas vardag väckte diskussion
21.5.2013
President Niinistö bekantade sig med framtidens företag på Aalto-universitetet
29.1.2013
President Niinistö och arbetsminister Ihalainen utmanade arbetsgivarna att erbjuda unga ett arbete
15.10.2012
Republikens president Sauli Niinistös tal vid seminariet ”Utmaningar för barns och ungas välfärd ur ett svensk och finländskt perspektiv” på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland 15.10.2012
11.9.2012
President Niinistö om utslagningen av de unga: Vi har alla en roll i detta ärende
7.9.2012
President Niinistö i Jakobacka: Vad kan vi göra för att förbättra de ungas vardag
12.6.2012
Republikens president sammanställer vardagsmetoder för att förebygga utslagning
1.3.2012
Tal av republikens president Sauli Niinistö vid tillträdandet av presidentämbetet den 1 mars 2012
 

#supportgruppen

Republikens president Sauli Niinistö startade tillsammans med Diandra och Robin kampanjen #supportgruppen. Syftet med kampanjen är att lyfta fram, sprida och ta i bruk god praxis för att få slut på mobbningen. supportgruppen.fi

SupportgruppenSupportgruppen

© Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi